Ovo su samo neki recepti za bebe od 9 do 12 meseci, ali kako se budete približavali prvom rođendanu, beba će polako moći da jede skoro sve što i vi jedete.
U ovom tekstu:
Recepti za bebe od 9 do 12 meseci
Testenina sa povrćem
- Pogodno za bebu uzrasta 9-12 meseci
- Pogodno je za zamrzavanje
- Vreme potrebno za pripremu: 35 minuta
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 mali crni luk, iseckan na komadiće
- 1 čen praziluka, iseckan na komadiće
- 2 male šargarepe, oljuštene i iseckane
- 1 tikvica srednje veličine, oljuštena i iseckana
- ¾ šolje pečuraka šampinjona
- 3 paradajza kojima ste ogulili kožu, izvadili seme i iseckali ga
- 1 kašika neslanog maslaca
- 1 konzerva (oko 400 grama) iseckanog paradajza u sosu
- ½ šolje bujona od povrća
- 1 kašika soka od jabuke
- 1 kašika sveže iscepkanih listova bosiljka
- sveže samleven crni biber
- 170 grama tekstenine
- 3 do 4 kašike maskarpone sira (opciono)
Ova količina dovoljna je za 4 porcije
Priprema:
Zagrejte ulje u šerpi, dodajte crni i beli luk i pržite 3 minuta. Dodajte šargarepu i propržite još 4-5 minuta. Dodajte tikvicu, pa posle 2 minuta pečurke, i pržite još dva minuta.
Zatim dodajte svež paradajz i maslac, a posle dva minuta dodajte paradajz iz konzerve i pola soka. Dodajte bujon, bosiljak i blago pobibirite. Poklopite u kuvajte na srednje jakoj vatri još 10 minuta, a onda sve ispasirajte u pire.
Za to vreme spremite testeninu prema uputstvu iz njenog pakovanja, ali nemojte dodavati so. Pomešajte pastu sa sosom i maskarpone sirom ako ste odlučili da ga dodate.
Napomena: Maskarpone sir je vrlo kremast pa će i vaš sos biti kremastiji ako ga dodate u jelo.
Špageti bolonjeze za bebe
- Pogodno za bebu uzrasta 9-12 meseci
- Pogodno je za zamrzavanje
- Vreme potrebno za pripremu: 35 minuta
Sastojci:
- 1 ½ kašike biljnog ulja
- 1 čen belog luka
- ½ šolje iseckanog crnog luka
- 1 šargarepa srednje veličine, oljuštena i izrendana
- ¾ šolje iseckanih šampinjona
- 150 grama nemasne mlevene junetine
- ½ šolje paradajza, oguljenog, očišćenog od semena, iseckanog
- 1 šolja neslanog ili vrlo malo slanog pilećeg bujona
- 1 lovorov list
- 60 grama testenine (špageti)
Ova količina dovoljna je za 3 porcije
Priprema:
Zagrejte 1 kašiku ulja u šerpi i propržite beli i crni luk 2 minuta. Dodajte izrendanu šargarepu i pržite još 2 minuta. Dodajte ostatak ulja i šampinjone, pa nastavite da pržite još 3 minuta.
U međuvremenu, propržite mlevenu junetinu u tiganju sve dok ne pobraoni pa je izručite u povrće koje pržite u drugoj šerpi. Dodajte i paradajz, bujon i lovorov lis. lopite i ostavite da se krčka oko 15 minuta.
Uklonite lovorov list. Skuvajte testenine prema uputstvu sa pakovanja, ali nemojte stavljati so u vodu u kojoj se kuva.
Skuvani bolonjeze sos propasirajte u blenderu kako bi dobio glatku teksturu. Umešajte testeninu u bolonjeze sos.

Pročitajte: UVOĐENJE ČVRSTE HRANE: Koje namirnice se mogu dati bebi uzrasta 9 do 12 meseci
Objavljen: 1. april 2012. godine
-
Embriotransfer – transfer embriona
Embriotransfer je veoma važan deo procesa vantelesne oplodnje kada se vrši transfer embriona koji je oplođen u matericu žene. Postoje određeni rizici kada se ovo vrši, kao i neke mere predostrožnosti, kako bi se povećale šanse da postupak bude uspešan. Šta je transfer embriona? Vantelesna oplodnja se vrši tako što se jajna ćelija uklanja iz…
-
Krvarenje iz nosa kod dece: Detetu ide krv iz nosa
Kada se javi krvarenje iz nosa kod dece, a posebno ako se odmah ne zaustavi. Roditelji se nekada uspaniče. Često na potpuno pogrešan način pokušavaju da zaustave krvarenje, kao što su zabacivanje glave ili postavljanje deteta da legne. Krv iz nosa kod deteta u većini slučajeva nije razlog za brigu. Krv iz nosa kod deteta…
-
6 trikova za brzo začeće
Možda ste samo jako nestrpljivi da ostanete trudni ili možda želite da se rođenje vaše bebe dogodi u određeno vreme. Evo šest trikova zahvaljujući kojima možete da povećate verovatnoću za brzo začeće. (Dramatično ćete smanjiti rizik od određenih oštećenja ploda, ako počnete da uzimate folnu kiselinu barem mesec dana pre nego što počnete da pokušavate…