Koje su biljke za povećanje količine mleka? Da li se uz pomoć bilja može povećati količina mleka?
U ovom tekstu:
Kako povećati količinu majčinog mleka
Bez obzira na činjenicu da čak 98% žena mogu da doje svoje dete, nekada majke imaju problem da obezbede dovoljnu količinu mleka bebi.
Prvo i osnovno što svaka dojilja treba da obezbedi sebi je dovoljno sna i odmora, unos dovoljne količine tečnosti, izostanak stresa, a zatim da pokuša da poveća količinu mleka uz pomoć bilja.
Bez obzira da li je razlog smanjene laktacije fizičke, psihološke prirode ili su bebine potrebe naglo porasle pa majčinom organizmu treba vremena da postigne povećanu produkciju mleka, postoje biljke odobrene i preporučene od ESC (European Scientific Cooperative) za povećanje količine mleka.
Ovo je bilje koje se nalazi i u većini čajeva i tableta za povećanje laktacije.
Seme komorača
Komorač je poznat po tome što povećava količinu mleka. Osim toga, on služi da olakša probavne probleme, pa samim tim što ga majka konzumira, smanjuje pojavu grčeva kod bebe.
Napomena: seme komorača nije preporučljivo piti u trudnoći.
Piskavica – ždraljevina
Ždraljevina se smatra jednom od najproduktivnijih biljaka kada je povećanje proizvodnje mleka u pitanju. Ima veoma blagotvorno dejstvo, bez obzira što spada u grupu korova.
Biljke za povećanje količine mleka – kopriva
Kopriva je bogata proteinima, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, betakarotenom i folnom kiselinom.
Preporučljivo je korišćenje koprive u ishrani tokom perioda dojenja zbog njene važne nutritivne vrednosti. Kod konzumiranja zbog stimulacije proizvodnje mleka ima isti efekat ako se pije čaj, čorba od koprive ili se kuva kao varivo.
Preporučuje se korišćenje i u trudnoći.

Anis
Seme anisa značajno povećava količinu mleka. Osim toga on pomaže oslobađanje gasova i poboljšava varenje. Samim tim, pored komorača i kima, odličan je za smanjenje grčeva kod beba.
Biljke za povećanje količine mleka: Grčko seme
U svetu postoji više proizvoda za stimulaciju povećanja količine mleka, a na bazi su grčkog semena.
Grčko seme je slično semenu lana, može se konzumirati kao kaša ili samleveno u prah, kao dodatak jelima (ovo je najdelotvorniji oblik), a može se i piti kao čaj.
Napomena: nije preporučljivo konzumiranje grčkog semena u trudnoći. Takođe, osobe koje imaju astmu ili su skone alergijama na hranu treba da izbegavaju njegovo konzumiranje.
List maline
List maline zbog svoje visoke nutritivne vrednosti poboljšava kvalitet mleka, kao i količinu istog. Odličan je i za brži oporavak posle porođaja.
Napomena: upotreba ovog čaja se preporučuje pred sam kraj trudnoće, jer je poznato da čaj od lista maline opušta matericu i smanjuje porođajne bolove.
Osim ovih biljaka, preporučljiva je još i konzumacija ječma i hmelja, koji takođe potpomažu produkciju mleka.

Napomena: sve ove biljke preporučene su za konzumaciju samo kod zdravih dojilja.
Objavljen: 7. oktobar 2015. godine
-
Embriotransfer – transfer embriona
Embriotransfer je veoma važan deo procesa vantelesne oplodnje kada se vrši transfer embriona koji je oplođen u matericu žene. Postoje određeni rizici kada se ovo vrši, kao i neke mere predostrožnosti, kako bi se povećale šanse da postupak bude uspešan. Šta je transfer embriona? Vantelesna oplodnja se vrši tako što se jajna ćelija uklanja iz…
-
Krvarenje iz nosa kod dece: Detetu ide krv iz nosa
Kada se javi krvarenje iz nosa kod dece, a posebno ako se odmah ne zaustavi. Roditelji se nekada uspaniče. Često na potpuno pogrešan način pokušavaju da zaustave krvarenje, kao što su zabacivanje glave ili postavljanje deteta da legne. Krv iz nosa kod deteta u većini slučajeva nije razlog za brigu. Krv iz nosa kod deteta…
-
6 trikova za brzo začeće
Možda ste samo jako nestrpljivi da ostanete trudni ili možda želite da se rođenje vaše bebe dogodi u određeno vreme. Evo šest trikova zahvaljujući kojima možete da povećate verovatnoću za brzo začeće. (Dramatično ćete smanjiti rizik od određenih oštećenja ploda, ako počnete da uzimate folnu kiselinu barem mesec dana pre nego što počnete da pokušavate…